top of page

Oslava mrtvých aneb Dušičky/Halloween/El día de los Muertos



street corner

Příroda na podzim hraje všemi barvami, stromy ztrácí listí a pomalu se připravují na zimní spánek. Právě v tomto magickém období se na přelomu měsíců října a listopadu vzpomíná na zemřelé.

U nás jsou Dušičky křesťanským svátkem, kdy pozůstalí jdou na hřbitov, zapálí svíčku a modlí se za spásu duší. Věřící lidé chodí do kostelů na bohoslužby.

Vzpomínka na pozůstalé není ojedinělý svátek církve, ale najdeme ji i v jiných, pohanských formách.

Nyní se rozmáhá kontroverzní, americký Halloween. Ale věděli jste, že pochází od Keltů? Ti věřili, že na přelomu října a listopadu se prolínají světy živých a mrtvých. Lidé se převlékali do kostýmů, aby se ochránili před zlými duchy. Aby je odradili od svých domovů, do řepy vyřezávali děsivé obličeje a se svící je dávali do oken. Později v 19. století přivezli Irové Halloween do Ameriky, kde je velice oblíbený.

V Mexiku zase probíhají oslavy El Día de los Muertos. Na rozdíl od nás se netruchlí, ale slaví. Indiáni věřili, že smrt není konec, ale duše se přesouvá do dalšího světa. V den mrtvých se duše zemřelých vrací zpátky na zem a můžou se tak všichni opět sejít. Pozůstalí ve svém domě připraví místo s jejich fotkou a oranžovými afrikány (jejich intenzivní vůně má zemřelé nalákat domů), uvaří jejich oblíbená jídla. Celou noc potom tráví na hřbitově, zpívají, vzpomínají na zemřelé a veselí se. Když usoudí, že se zemřelí najedli dosyta, začnou hodovat i oni.

Nemůžu se ubránit pocitu, že pohané mají daleko veselejší svátky než křesťané. Ať už se převléknete do kostýmů, zajdete poklidně na hřbitov nebo jen zapálíte svíčku doma, nechme se tentokrát zaplavit veselými vzpomínkami na ty, kteří tu s námi již nejsou.

With love Lucy

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3254a_Fotor.jpg

Díky, že jste zavítali na angloblog!

Touha pustit se za dobrodružstvím mě pohltila již na vysoké škole. Rok jsem studovala v rodišti cestovatele Vasco da Gama a tři roky prožila u protinožců. Tam jsem se také bezhlavě zamilovala do angličtiny.

 

V roce 2020 jsem se vydala na dobrodružství úplně jiného druhu. Stala se ze mě MÁMA a tato nová role mě úplně uchvátila. Také pojem čas získal nový rozměr. Proto jsem i angloblog oblékla do nového hávu a najdete zde nejen tipy a triky, jak na angličtinu, ale i mateřská a miminkovská témata, která by Vás mohla zajímat.

Don't miss out!

Nenechte si uniknout ani jeden článek!

Děkuji! Budu Vám pravidelně posílat nové články.

bottom of page