top of page

Oslava dne Díkůvzdání: Jak to všechno začalo.


Poslední čtvrtek v listopadu je něčím velice výjimečný? Sice o něm v českém kalendáři nenajdete nejmenší zmínku, ale za velkou louží se dnes slaví nejdůležitější svátek roku. Je to den, kdy se ve Spojených státech amerických sejde celá rodina a slaví den Díkůvzdání neboli Thanksgiving Day.

Ale čemu oni vůbec skládají díky? Celý příběh začal v roce 1620, kdy se první Angličané vydali na dlouhou cestu lodí Mayflower za vidinou náboženské svobody, půdy a prosperity.

Ne všechny cesty jsou na začátku pohádkové, takže když Pilgrimové poprvé vstoupili na břehy Nové země, zastihla je krutá zima. Celá posádka zůstala na lodi, kde je sužovala podvýživa, nakažlivé choroby a zima. Polovina cestujících nepřežila.

Jaro se na ně usmálo s přívětivější tváří. I když místní podnebí neznali a úroda jim nešla, navštívil je Squanto, Americký Indián, který s nimi mluvil plynně anglicky. Squanta před lety zotročili Angličtí mořeplavci a odvezli ho do Londýna. Ten utekl a vrátil se zpátky domů. Vyhladovělým Pilgrimům poradil, jak pěstovat kukuřici, chytat ryby v řece a získat šťávu z javorových stromů. Na počest první hojné úrody uspořádali oslavu, která trvala 3 dny a pozvali i spřátelené indiánské kmeny. Jejich přátelství přetrvalo krásných 50 let.

Den Díkůvzdání prohlásil za oficiální svátek George Washington v roce 1789. Dnes je den Díkůvzdání symbolem Spojených států amerických včetně obrovského krocana plněného nádivkou.

Ať už Vám Amerika přirostla k srdci nebo ne, je zajímavé si občas připomenout dávné příběhy, které v nás zažehnou dobrodružnou duši. Možná i my budeme dneska za něco vděční.

With love Lucy

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3254a_Fotor.jpg

Díky, že jste zavítali na angloblog!

Touha pustit se za dobrodružstvím mě pohltila již na vysoké škole. Rok jsem studovala v rodišti cestovatele Vasco da Gama a tři roky prožila u protinožců. Tam jsem se také bezhlavě zamilovala do angličtiny.

 

V roce 2020 jsem se vydala na dobrodružství úplně jiného druhu. Stala se ze mě MÁMA a tato nová role mě úplně uchvátila. Také pojem čas získal nový rozměr. Proto jsem i angloblog oblékla do nového hávu a najdete zde nejen tipy a triky, jak na angličtinu, ale i mateřská a miminkovská témata, která by Vás mohla zajímat.

Don't miss out!

Nenechte si uniknout ani jeden článek!

Děkuji! Budu Vám pravidelně posílat nové články.

bottom of page