top of page

NEW YORK. MĚSTO SPLNĚNÝCH PŘÁNÍ.

Create a blog post subtitle that summarizes your post in a few short, punchy sentences and entices your audience to continue reading.


Straw hats

Výprava po stopách amerického snu není má první. New York jsem již před 3 lety navštívila, ale stejně se mě zmocnilo ohromné nadšení. Kolikrát za život se Vám poštěstí navštívit takovou světovou metropoli, domovinu francouzského veledaru na počest vyhlášení nezávislosti: Sochy Svobody, a dějiště úžasných broadwayských příběhů.


Přes noc shopaholikem



Ameriku si nedokážu představit bez jedné aktivity – a to nakupování. Musím přiznat, že při své první návštěvě tohoto kontinentu jsem se poprvé v životě cítila jako shopaholik. Jelikož je USA kolébkou mnoha známých značek, ve výprodejích koupíme hezké kousky doslova „za babku”.

Jestli holdujete luxusu, zavítejte do dražších butiků na Manhattanu. Sice zaplatíte plnou cenu, ale dostane se Vám královského servisu a personál kolem Vás bude běhat jako kolem „Pretty Woman”.

Pokud byste chtěli trochu ušetřit, můžete se vydat do outletů na předměstí, kde má každá značka svůj vlastní obchod, ale ceny jsou daleko příjemnější a můžete si stále užít milé obsluhy. Tyto outlety mi připadají jako malé vesničky, kde strávíte téměř celý den.

A potom se dostáváme k řetězcům, jako je Marshalls, Century 21, Burlington nebo Ross, které najdete i v centru města. Když jsem do Marshalls vkročila poprvé, připadal mi jako jeden velký chaos a chvilku mi trvalo, než jsem se zorientovala. Najdete tam dlouhé řady věšáků se snad milionem ramínek s mixem různých známých i neznámých značek. Toto je opravdová hrabárna. A i když si já osobně nejvíce užívám outletových vesniček, mnoho lidí miluje ten pocit, když tady najdou učiněné poklady.



Do víru velkoměsta


Nemohla jsem se dočkat, až vkročím do ulic metropole a alespoň na chvilku budu předstírat, že jsem Newyorčankou. Ale vzápětí mě prozradil foťák v ruce. Nad mou hlavou se tyčily obrovské naleštěné mrakodrapy, na silnicích se tlačily kolony aut a žlutých taxíků a po chodnících se hnaly davy lidí všech barev pleti. New York sršel životem.

Na své procházce po Manhattanu se objevilo spoustu míst, které stály za zastavení. Uchvátilo mne kluziště před Rockefellerovým Centrem, které lemují vlajky všech států v OSN a kde se každé Vánoce rozsvítí nádherný vánoční strom.

Asi největším překvapením pro mě byla nová budova One World Trade Centre, která byla vybudovaná nedaleko památníku tzv. „Dvojčat“, které zničil bombový útok 11. 9. 2001. Ultra rychlý výtah letěl do stého patra k observatoři, a aby nám ještě více těch několik desítek vteřin zpříjemnili, pouštěli na stěnách výtahu animaci, jak se New York od počátku založení roku 1625 rozrůstal až do dnešní podoby. Nahoře, téměř v oblacích, se naskytl neuvěřitelně krásný pohled na celý New York.



Další kroky mě opět vedly do Mekky burzovních magnátů a finančníků – Wall Street. Představovala jsem si, jak tam se svou výmluvností řádí „Vlk z Wall Street“ a makléři se navzájem překřikují, nakupují a prodávají akcie. Jako symbol dravosti a prosperity finančníků byla postavena obrovská bronzová socha ve tvaru rozbíhajícího se býka. Býk přilákal pozornost spousty turistů, kteří se předháněli, kdo si před ním dříve udělá fotografii.

Celou procházku jsem s kávou ze Starbucksu zakončila v místě, kde se spojují ulice Broadway a 5th Avenue. Přesně v tom místě stojí budova do tvaru trojúhelníku, které se také přezdívá žehlička. V době oběda můžete vidět spoustu Newyorčanů z okolních kanceláří, kteří si sednou ke stolečkům v parku přes ulici, jedí svůj oběd a užívají si slunného dne.


V rytmu broadwayských muzikálů


Kulturní vyžití v New Yorku nepokulhává, a proto jsem se vydala na Broadway. Tentokrát zvítězil muzikál „Beautiful“, který vyprávěl pravdivý příběh o známé americké skladatelce a později i zpěvačce Carol King. Ta společně se svým manželem Garrym v šedesátých letech napsala více než dva tucty úspěšných hitů, které se držely na horních příčkách hitparád. Pokud budete mít šanci se na něj někdy podívat, vřele doporučuji. Kromě krásných „starých“ melodií mě překvapily vtipné dialogy hlavních hrdinů.

Hned po představení mě město vtáhlo na Times Square. Na budovách vysílaly obrovské obrazovky reklamy jedna přes druhou a lákaly kolemjdoucí stejně jako sirény nebohé námořníky. Na ulici chodili komiksoví hrdinové a když jsem se fotila se záporňákem číslo jedna z Batmana, Jokerem, běhal mi mráz po zádech.

Jeden celý den jsem si vyčlenila na Metropolitní muzeum a Central Park. Metropolitní muzeum je další ikonou Ameriky. Jedná se o nejstarší a největší muzeum v celém USA. Začala jsem fascinujícím Egyptem, který nabízel i repliky části chrámů, a skončila jsem u romantických impresionistů.

Celý týden na rozdíl od Prahy svítilo sluníčko a teploměry dosahovaly krásných 23 stupňů. Musela jsem najít místo, kde bych mohla nechat doznít příjemný pocit z metropolitního muzea a užít si trochy sluníčka. Ideálním místem je Central Park. Lidé tam běhají kolem obrovského jezera, jezdí na kole po silničce řízené semafory, a dokonce si můžou zahrát i baseball na velkém hřišti. Tento park je velkým kontrastem uspěchaného města.

Týden utekl jako voda a nestačí k tomu, abych poznala, jak žijí místní lidé a do jakých podniků se chodí bavit. Nicméně ve mně zanechal spoustu krásných zážitků z míst, které známe z filmů. Snad jsem k výletům do dalekých zemí navnadila i Vás.


Šťastnou cestu!

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3254a_Fotor.jpg

Díky, že jste zavítali na angloblog!

Touha pustit se za dobrodružstvím mě pohltila již na vysoké škole. Rok jsem studovala v rodišti cestovatele Vasco da Gama a tři roky prožila u protinožců. Tam jsem se také bezhlavě zamilovala do angličtiny.

 

V roce 2020 jsem se vydala na dobrodružství úplně jiného druhu. Stala se ze mě MÁMA a tato nová role mě úplně uchvátila. Také pojem čas získal nový rozměr. Proto jsem i angloblog oblékla do nového hávu a najdete zde nejen tipy a triky, jak na angličtinu, ale i mateřská a miminkovská témata, která by Vás mohla zajímat.

Don't miss out!

Nenechte si uniknout ani jeden článek!

Děkuji! Budu Vám pravidelně posílat nové články.

bottom of page