top of page

Nemusíte cestovat stovky kilometrů, vytvořte si anglické prostředí doma.


Nikdy mě nebavilo slepě se učit z učebnice. Většinu času jsem se děsně nudila a nezapamatovala jsem si ani “dobrý den”. Když se podívám kolem sebe teď, když už anglicky umím celkem obstojně, vidím nepřeberné množství možností, jak se naučit jazyk přirozeně. Jen stačí udělat malý krůček ze své komfortní zóny.

Už to ani nevnímáme, naše televize a rádia jsou zaplavená anglickými, nebo lépe řečeno americkými filmy a písničkami. Navíc nám internet nabízí informace z celého světa, ve všech možných jazycích. A tak si říkám, jak jednoduché je předstírat alespoň na jeden den, že jsme se přesunuli za velkou louži.


Prozradím Vám své triky, jak si zdokonalit a udržet angličtinu

Když se dostanu domů z práce a potřebuji se připravit na hodiny angličtiny nebo jen zkontrolovat e-maily, pustím si v televizi AXN nebo Netflix. Dávají tam seriály v originále a hádejte co, většina jich je v angličtině. Jako kulisa mi pořád někdo povídá v angličitně. Nevyjdu tak z rytmu. Občas, když se mi nějaká fráze či výslovnost líbí, klidně si jí nahlas zopakuji. Může se Vám zdát bláznivé opakovat fráze jako papoušek, ale má to několik pozitivních efektů:

~ Vyzkoušíte si výslovnost a pomalu si začnete osvojovat tóny, které angličtina používá.

~ Lépe si zapamatujete daný význam, protože ho nejen slyšíte, ale i ho vyslovíte.

~ Navíc si v budoucnu na základě scény z filmu na daný výraz snadněji vzpomenete.

Geniální, nemyslíte si? :D

Pokud si netroufáte na nový film nebo seriál, sáhněte po epizodě, kterou znáte i po zpátku. Osobně nejsem velkým zastáncem titulků, protože mi odvádějí pozornost od samotného dialogu. I když je tam ani nepotřebuji, neustále po nich koukám. Holt asi nedokážu dělat vice věcí najednou…

O sobotním odpoledni si ráda uvařím kafíčko a začtu se do hezké knížky. V našich knihkupectvích jsou k dostání knihy pro studenty různých úrovní angličtiny. Jen si vybrat tu správnou.

Někteří z vás můžou být trochu akčnější a vyberou si raději jet na výlet. Co kdybyste si po cestě zkusili, jaké by to bylo v botách pravého gentlemana. Bůh ví, že už jich tu mezi námi moc nezbylo. Pusťe si v rádiu BBC a zaposlouchejte se do pravé britské angličtiny. Někomu se může zdát noblesní, jiným naopak strojená. Ale jaké by to bylo, kdybychom jí jednou za život docílili, což? Alespoň máte motivaci.

Rozloučím se s Vámi poslední radou, kterou jsem dostala od svého oblíbeného učitele v Melbourne. Je dost pravděpodobné, že Vám dobré vychování tuto radu nedovolí využít. Zní takto: Klidně poslouchejte rozhovory anglicky mluvících lidí, které potkáte. Jistě od nich nějakou zajímavou frázi pochytíte.

Učte se anglicky ve Vašem přirozeném prostředí a užijte si více legrace.

Lucy

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3254a_Fotor.jpg

Díky, že jste zavítali na angloblog!

Touha pustit se za dobrodružstvím mě pohltila již na vysoké škole. Rok jsem studovala v rodišti cestovatele Vasco da Gama a tři roky prožila u protinožců. Tam jsem se také bezhlavě zamilovala do angličtiny.

 

V roce 2020 jsem se vydala na dobrodružství úplně jiného druhu. Stala se ze mě MÁMA a tato nová role mě úplně uchvátila. Také pojem čas získal nový rozměr. Proto jsem i angloblog oblékla do nového hávu a najdete zde nejen tipy a triky, jak na angličtinu, ale i mateřská a miminkovská témata, která by Vás mohla zajímat.

Don't miss out!

Nenechte si uniknout ani jeden článek!

Děkuji! Budu Vám pravidelně posílat nové články.

bottom of page