top of page

Jak nadobro začít s angličtinou


market of clay pots

Několikrát za život se nám podaří potkat lidi, kteří jsou extrémně nadaní na jazyky. Na místě dokáží vytasit pět či vice jazyků z rukávu a domluví se téměř všude. V těchto chvílích mě hlodá špatné svědomí, že jsem se dost neučila a nevyužila veškerých příležitostí naučit se jazyky. Příležitostí a možností během života bylo více než dost. Ráda vzpomínám na slova francouzštinářky na střední škole, která nám kladla na srdce, ať se učíme, nebo budeme v budoucnosti platit za stejný jazykový kurz velké peníze. Jak řekla, tak se také stalo.


Čím to ale je, že musíme začínat znovu a znovu? Důvodů, proč nám to nejde, si najdeme vždycky mnoho: “Měla jsem se učit v mládí, teď už mi to do hlavy neleze.” / Nemám na jazyky buňky. / Nemám na to čas. / Zítra na anglinu budou lepší podmínky.


Jepičí život našeho odhodlání


Známe to všichni, nadchneme se pro nějaký sport či jazyk a říkáme si odhodlaně: “Od pondělí se každý den naučím 10 anglických slovíček a za 3 měsíce budu schopná základní konverzace.” Ani nepotřebuji žádný kurz angličtiny. No jo, ale jakmile se nachýlí pozdní pondělní odpoledne, jsme unavení nebo nám do toho zkrátka něco vleze. V úterý se tedy odhodláme, ale nemůžeme si vůbec nic zapamatovat. “Holt na jazyky nemám nadání.” Prolétne mi hlavou a s úlevou celý štos knih založím do spodní poličky knihovny vedle zaprášené učebnice francouzštiny a portugalštiny.

Začátky jsou těžké a bolí… stejně jako když začneme po dlouhé době cvičit. Musíme se smířit s tím, že první měsíc bude nejtěžší a nesmí nás nic odradit. Důvodem je, že nemáme základy, na kterých můžeme stavět. Neznáme slovíčka ani gramatiku a nemáme se o co opřít.

K tomu, abychom vytrvali už na začátku, si musíme stanovit pádné důvody, proč se vůbec chceme naučit anglicky. Důvody musí být tak silné, aby nás motivovaly i v době, kdy mám to do hlavy leze pomalu. Vzdát to totiž můžeme kdykoliv, ale k naučení se jazyka jsou za potřebí dvě ctnosti úspěšných lidí: trpělivost a vytrvalost.


Učení hrou


Ještě než si najdete nějaký vhodný kurz angličtiny či privátní hodiny angličtiny, tak můžete volné chvilky v dopravních prostředcích, nebo při čekání na kamarády, využít k učení slovíček nebo frází. Existuje celá řada mobilních aplikací, které jsou naprosto zdarma a můžete si procvičovat základní konverzační témata. Aplikace jsou většinou navržené zábavnou formou hry, kdy si ani neuvědomíte, že se úspěšně učíte..


Kromě aplikací zdarma se na trhu vylouply zajímavé online kurzy angličtiny. Velkou výhodou je, že máte časovou flexibilitu. Do kurzu se přihlásíte kdykoliv a pokud Vás druzí znervózňují, tak zde Vás kurz provede slovní zásobou, gramatikou a vyzkoušíte si i zajímavá cvičení a doplňovačky v pohodlí domova.


Anglie v Praze


Jen aplikace či jedna privátní hodina angličtiny týdně nepomůže, ale co kdybyste se i v osobním životě obklopili anglickým prostředím? Stačí jen kliknout a můžete se podívat na epizodu svého oblíbeného dílu Přátel v angličtině. Přečtěte si jednoduchý článek v angličtině, nalaďte si rádio BBC. Možností je nepřeberně a stačí to jen zkusit.


Jděte do toho prsama

Nebojte se mluvit! Využijte veškerou možnost, kdy můžete zkoušet uplatnit své vědomosti. Když uděláte chybu a ten druhý vás opraví, je to skvělé, protože se tím učíte a budete si to pamatovat.

Pokud okolo sebe nemáte rodilého mluvčího, existují webové stránky, kde se můžete domluvit, že s někým budete mluvit česky a on s Vámi anglicky. Tato služba se nazývá “Language exchange”.


Kurz angličtiny šitý na míru



V neposlední řadě je dobré vybrat si vhodný kurz angličtiny či privátní hodiny angličtiny, které Vám budou vyhovovat nejvíce. Učitel lekce plánuje na míru a hlavně jste nuceni mluvit a zapojovat se do aktivit celou dobu.






Opravdu věřím tomu, že se jazyk dokáže naučit každý, chce to jen výdrž, motivaci a ty správné prostředky k učení. Neříkám, že se hned přiblížíte k pravému britskému přízvuku, na to to potřebujete talent a dobrý hudební sluch. Tím se ale nenechte odradit. Důležité je, abyste se dokázali domluvit a když navrch hodíte pár vtípků v angličtině a kamarád se jim zasměje, tak jste dospěli k cíli.


Never give up. Lucy


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
IMG_3254a_Fotor.jpg

Díky, že jste zavítali na angloblog!

Touha pustit se za dobrodružstvím mě pohltila již na vysoké škole. Rok jsem studovala v rodišti cestovatele Vasco da Gama a tři roky prožila u protinožců. Tam jsem se také bezhlavě zamilovala do angličtiny.

 

V roce 2020 jsem se vydala na dobrodružství úplně jiného druhu. Stala se ze mě MÁMA a tato nová role mě úplně uchvátila. Také pojem čas získal nový rozměr. Proto jsem i angloblog oblékla do nového hávu a najdete zde nejen tipy a triky, jak na angličtinu, ale i mateřská a miminkovská témata, která by Vás mohla zajímat.

Don't miss out!

Nenechte si uniknout ani jeden článek!

Děkuji! Budu Vám pravidelně posílat nové články.

bottom of page